Castratie

Uw dier, onze zorg

   

Castratie

Konijnen zijn vanaf ongeveer 3 maanden vruchtbaar. Om nestjes te voorkomen is het aan te raden ze te laten castreren. 

Bij een ram is dit een relatief kleine ingreep. Beide testikels worden verwijderd nadat het dier onder gehele narcose is gebracht. Konijnen hebben een open lieskanaal. Dit wil zeggen dat ze de testikels terug in de buik kunnen trekken. Dit is een beschermingsmechanisme zodat er bijvoorbeeld niet in gebeten kan worden. Bij de castratie wordt het lieskanaal weer gesloten om te voorkomen dat er buikinhoud naar buiten zou kunnen komen. De huid wordt niet gehecht, dit plakt vanzelf aan elkaar. Voor de operatie krijgt het konijn een pijnstiller met een ontstekingsremmer. Een castratie wordt bij voorkeur uitgevoerd vanaf 5-6 maanden leeftijd. Als het konijn gaat sproeien kan het in overleg ook iets eerder.

Bij voedsters is het ook van belang ze te castreren (steriliseren). Dit kan zijn omdat het konijn vaak schijnzwanger is, of omdat ze erg dominant is, of agressief door hormonen. 
Bij deze operatie worden de eierstokken verwijderd. Dit is een buikoperatie en dus een wat zwaardere operatie dan voor een ram. De operatie kan vanaf 6 maanden plaatsvinden. Maar het is beter om dit iets later te doen, dan is de operatie makkelijker en duurt het korter. Wij intuberen de konijnen, dat wil zeggen dat ze een buis in hun luchtpijp krijgen waardoor we ze kunnen beademen. Tevens krijgt het konijn 2 pijnstillers en een antibioticuminjectie. Als de eierstokken afgebonden en verwijderd zijn wordt de huid in 3 lagen weer gesloten. De laatste laag zit onderhuids zodat het konijn er niet aan kan knagen.

Een extra reden om voedsters te castreren is baarmoederkanker. Of ze wel of geen nestje hebben gehad maakt niet uit. Het beste kun je een konijn vóór 2 jaar castreren omdat het dan nog niet veel voorkomt. Zodra een konijn ouder is dan 4 jaar komt hij in een risicogroep.
Er zijn bepaalde rassen die gevoeliger zijn, bijvoorbeeld:

  • Hollanders
  • Tans
  • Havannas

    50-80% van deze voedsters boven de 4 jaar hebben baarmoederkanker.

Er zijn ook rassen die minder gevoelig zijn, bijvoorbeeld:

  • Californiër
  • Nieuw-Zeelander

Baarmoederkanker is een kanker die langzaam groeit en na 1-2 jaar is er kans op uitzaaiing naar de lever en de longen.

Let op, het kan soms lastig zijn om het verschil te zien tussen een ram en een voedster, als je het niet zeker weet, laat het dan controleren.
Hieronder zie je het verschil tussen links een voedster en rechts een ram.

Algemene voorwaarden