Euthanasie

Uw dier, onze zorg

   

Euthanasie

Het einde is nabij, wat nu? 
 

Het afscheid nemen van een huisdier is vaak een erg emotionele gebeurtenis.
Het dier heeft toch een hele tijd (misschien wel zijn of haar hele leven) deel uitgemaakt van het gezin. De beslissing om een dier te moeten laten inslapen zal dan ook zwaar vallen.

Wanneer is het juiste moment?
Op deze vraag is niet een eenduidig antwoord te geven, maar over het algemeen kan gezegd worden dat het dier niet mag lijden en nog een goede kwaliteit van leven moet hebben. “Het dier moet eten, drinken, vrolijk zijn en geschikt zijn als huisdier.” Er wordt in overleg met u besloten of het nodig is uw dier te laten inslapen. Zowel dierenarts als eigenaar moeten achter de beslissing staan.
 
Hoe gaat een (thuis)euthanasie in zijn werk?
De euthanasie kan op de praktijk plaatsvinden, in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte. U kunt ook een afspraak maken voor bij u thuis. Dit kan voor sommige dieren fijn zijn omdat ze in een vertrouwde omgeving zijn en op de praktijk toch onder spanning staan/gestresst zijn. Voor een thuiseuthanasie dient op tijd een afspraak te worden gemaakt omdat we wat meer tijd inplannen. De kosten liggen dan ook hoger dan bij een euthanasie op de praktijk. U mag zelf weten of u erbij blijft. Voor het dier is het prettig als u op zijn minst bij hem of haar blijft tot deze diep in slaap is. Uw huisdier kunt u bij ons op de praktijk achterlaten en bij een thuisvisite kunnen wij hem of haar meenemen.
 
Wat gebeurt er met het dier als het is overleden?
In sommige gemeentes mogen (kleine) dieren in de tuin worden begraven. Een andere optie is dat het dier ter destructie gaat, dit wil zeggen dat het dier door de gemeente gecremeerd wordt met andere dieren zoals paarden, koeien en slachtafval. Daarnaast is het mogelijk om voor een dierencrematorium/begraafplaats te kiezen. Zij kunnen uw dier bij ons op de praktijk of bij u thuis ophalen. Onze praktijk heeft goede ervaringen met de Kolleweidehof in Varsseveld. www.kolleweidenhof.nl

Algemene voorwaarden