Hoera, een pup

Uw dier, onze zorg

   

Hoera, een pup

Hoera, een nieuwe pup!


Het mooie weer en de vakantie doen veel mensen besluiten een pup aan te schaffen. 

Echter, men bereidt zich hier niet altijd even goed op voor.

Wij willen proberen u een paar handvatten te geven zodat u een bewuste keuze kunt maken m.b.t. uw nieuwe huisgenoot. Sowieso is het goed om te beseffen dat, met een hond, uw leven er heel anders uit gaat zien! In het begin bent u veel tijd kwijt met het opvoeden. Daarnaast moet u voor het dier zorgen en hem of haar onderhouden, aandacht geven, uitlaten (minimaal 3 keer per dag in weer en wind), er worden kosten gemaakt (voer, dierenarts, preventieve middelen, riem/tuig) en dit een hondenleven lang! 

Als u zich dit realiseert kunnen we naar de volgende punten.

Het is belangrijk om na te denken welk ras u wilt. Een hond kan er heel mooi uitzien, maar dat wil niet zeggen dat het karakter van de hond bij u past. Kijk dus naast het uiterlijk ook naar de karaktertrekken van de hond. Moet het een hond worden die in het gezin meedraait, mag er een beetje pit inzitten, kan het hele gezin dit aan?

Bekijk welke ziektes/erfelijke aandoeningen bij dit ras voorkomen. In elk ras zijn er wel wat aandoeningen te vinden, maar zijn deze ook (makkelijk) te behandelen en wordt er iets aan gedaan om dit te verminderen? Denk bijvoorbeeld aan heupdysplasie of elleboogdysplasie, maar ook aan oog- of oorproblemen.

Dan de vraag, bij wie haalt u de hond? Bij een particulier iemand, bij een erkende fokker, uit het asiel?

Bij een particulier is er vaak sprake van gelegenheidsnestjes, deze worden opgevoed in huiselijke sfeer. De ouderdieren zijn echter meestal niet zorgvuldig uitgekozen en gescreend.

Een erkende fokker is aangesloten bij een rasvereniging waar bepaalde regels gelden en de ouderdieren zijn gescreend. Uit het asiel is natuurlijk ook een optie, er zijn genoeg honden die op zoek zijn naar een baasje. Houdt er wel rekening mee dat de achtergrond van deze dieren niet altijd bekend is. 

Als u weet waar u uw hond vandaan wilt halen, zijn er nog een aantal dingen waar u op kan letten.

Is de moederhond erbij? Deze hoort er áltijd bij te zijn. Als er bijv. gezegd wordt dat ze net even uitgelaten wordt of iets dergelijks, dan klopt er vaak iets niet. En hoe ziet zij eruit, is ze in goede conditie? Hoe gaat ze met de pups om?

Is er één ras aanwezig of zijn er meerdere verschillende rassen? Bij broodfokkers zien we vaak een mengeling van allerlei rassen. Hoeveel nesten zijn er? Hoe meer nestjes, hoe meer dit ten koste kan gaan van de socialisatie, gewoonweg omdat er niet genoeg tijd voor is.

Worden de pups opgevoed in een huiselijke, schone omgeving? In de eerste periode leren pups ontzettend veel, zo wennen zij bijvoorbeeld aan stofzuigen, harde geluiden, kinderen, bezoek, sommige fokkers nemen de dieren mee naar bijv. een tuincentrum of binnenstad.

De pup zelf. Is de pup goed op gewicht en heeft deze schone ogen/oren/vacht? Zijn de pups open en nieuwsgierig naar u toe? Lopen ze normaal?

Als u voor de eerste keer gaat kijken is de verleiding erg groot en zeker bij kinderen. Daarom kan het soms verstandig zijn om eerst zelf, zonder kinderen te gaan kijken.

Daarna is het fijn als u meerdere keren mag komen kijken. Dit om een goede keus te maken welke pup bij u past en ook om alvast een beetje een band met de pup op te bouwen.

Pups mogen officieel pas vanaf 7 weken bij hun moeder weg. Zij dienen dan in het bezit te zijn van een Europees dierenpaspoort of vaccinatie boekje. Pups moeten vóór 7 weken gechipt en voor 8 weken geregistreerd zijn (vraag om een registratiebewijs!). De nieuwe eigenaar moet binnen 2 weken na aanschaf de chip overzetten op zijn of haar naam. Kijk goed of de pup alle entingen (minimaal 1 keer hondenziekte en parvo) en ontworming heeft gehad die hij nodig heeft.

We hopen u hiermee een eindje op weg geholpen te hebben zodat u een goede keus kunt maken. Gefeliciteerd met uw nieuwe aanwinst, u zult er waarschijnlijk veel plezier van gaan hebben!

Algemene voorwaarden