Vuurwerk

Uw dier, onze zorg

   

Vuurwerk

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?
Voorkom problemen, begin op tijd!
 
 
Het is weer bijna zover, oud en nieuw!
Vaak begint het al vroeg in de maand december, of soms zelfs al eerder met knallen. Niet elke hond of kat vind dit leuk. Ze schrikken ervan, worden bang en gestrest.
 
Maar wat is angst nou eigenlijk?
Angst is een normaal verschijnsel dat ervoor zorgt dat een dier niet in levensgevaarlijke situaties terecht komt. In principe zijn er 2 soorten angst, namelijk ‘normale’ angst (deze angst is noodzakelijk om het dier tot actie aan te zetten) en ‘fobische’ angst (bij deze angst is er geen relatie tot de intensiteit van de prikkel). Een voorbeeld, als er 10 reuzenspinnen op je af komen is het noodzakelijk om in actie te komen. Maar als er 1 heel klein spinnetje op je af komt is deze angst niet nodig en dus ‘fobisch’.
 
Wat kunnen oorzaken van angst zijn?
Angst kan genetisch bepaald zijn door (over)gevoeligheid voor licht en geluid (bijvoorbeeld Duitse herders en Border Collies). Het kan ontstaan zijn door een (traumatische) ervaring. Of door conditioneren; door het dier te kalmeren, belonen of straffen voor een bepaald moment, leert het dier dat angst een ‘gewenst’ gedrag is.
 
Wat gebeurt er met het dier als deze angstig is?
Het dier kan verschillende symptomen laten zien. Sommige signalen kunnen heel subtiel zijn, zeker bij zogenaamde ‘binnenvetters’.

Complicaties; sensitisatie
Een complicatie die kan optreden is dat naast bijvoorbeeld angst voor vuurwerk, langzamerhand ook angst ontstaat voor andere dingen zoals onweer, huilende baby’s, (lucht)ballonnen, dichtslaande deuren, laten vallen van een pan, brommers etc…Dit noemen we sensititsatie.
 
Wat te doen?
Het is belangrijk dat er al van pups af aan bezig wordt gegaan met gewenning aan geluiden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een geluids-cd. Op deze cd staan meerdere harde geluiden, waaronder vuurwerkgeluiden. Het is aan te raden om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen zodat het dier ook de tijd krijgt om eraan te wennen. De geluiden worden in opbouwend niveau aangeboden, dit wil zeggen dat het geluid steeds harder wordt en steeds frequenter. Terwijl dit gebeurt gaat het dagelijks leven gewoon door, het dier ervaart dan dat de geluiden er gewoon bij horen. Daarnaast moet het geluid ‘leuk’ gemaakt worden d.m.v. spel, voer en/of aandacht van de baas.
 
Als het dier door heeft dat het geen echt vuurwerk is, dan kan buiten getraind worden, bijvoorbeeld met een klappertjespistool uit de winkel. Let wel op dat het in het begin niet te hard klinkt, dus op zéér grote afstand beginnen.
 
Ook worden er speciale vuurwerkcursussen aangeboden door verschillende hondenscholen. Hier leert de hond omgaan met de angst voor het vuurwerk.
 
Waar let uw hond op?
De hond let er voornamelijk op hoe ú zich gedraagt! Op het moment dat u vreest dat het ‘enge’ gaat gebeuren, let de hond op subtiele gebaren die u daarbij afgeeft en neemt dit dan van u over. Hij/zij reageert dus op uw reactie! Op het moment dat het gedrag van de hond dan beloond wordt, zal zich dit herhalen. De hond ‘leert’ dat dit gedrag het ‘gewenste’ effect heeft (hij/zij krijgt aandacht). Maar eigenlijk is dit juist niet het effect wat wij willen hebben.
 
Wat niet te doen?

 • Straffen bij angst
 • Laten vluchten (weg van de prikkel)
 • Begripvol toespreken, aanhalen, zo beloont u de hond. (U mag wel steun bieden. Het dier mag bij u gaan zitten en u spreekt het dier normaal aan en doet uw gebruikelijke dingen).
 • De hond alleen laten
 • Alléén medicatie verstrekken

 
Wat wel te doen?

 • Negeer de hond als hij/zij naar u kijkt, steun bieden mag. Het dier mag bij u gaan zitten, u spreekt het dier normaal aan en gaat verder met uw gebruikelijke dingen. (Niet begripvol toespreken en/of aanhalen)
 • Speel met uw hond, maak het leuk!! Probeer van elke knal een feestje te maken. Pak het favoriete speeltje en elke keer als er een knal is speelt u met de hond. Of, als de hond gek is op koekjes, geef dan als er een knal komt, de hond een koekje.

           
              “Knal is koekje!”                                                                                     “Knal is bal!”
 

 • Oefen in verschillende situaties.
 • Heb geduld en wordt nooit boos.
 • Laat uw hond overdag uit (aangelijnd!) en vanaf 22.00 tot 01.00 niet meer.
 • Sluit ramen, gordijnen, doe het licht aan, zet de tv hard aan.
 • Steek zelf geen vuurwerk af i.v.m. de kruitlucht.
 • Maak evt. gebruik van een bench als ‘vlucht’plek.
 • Bouw de prikkel langzaam op, laat de hond wennen aan geluiden door gebruik te maken van een geluids-cd. Maar begin op tijd!!!
 • Doe een vuurwerkcursus.
 • Gebruik in overleg met de dierenarts medicatie.

 
Via youtube zijn een aantal mooie filmpjes te zien van eigenaren die met hun honden aan het trainen zijn. Hier een aantal voorbeelden:
Deel 1
In dit filmpje kunnen we goed zien dat als de hond een geluid hoort, deze verstard, de staart omlaag houdt en slikt. Dit zijn allemaal stress signalen.
Deel 2
In dit filmpje zien we een duidelijke manier van steun zoeken. Dit mag, maar let op, de eigenaar zegt niks en geeft de hond verder geen aandacht. De hond wordt niet beloond.
Deel 3
In dit filmpje is de hond inmiddels al wat gewend en is meer met zijn speeltje bezig dan met de geluiden.
Deel 4
In dit filmpje zien we eveneens een hond die met zijn bal aan het spelen is en weinig aandacht heeft voor de geluiden (alleen af en toe zie je de oren iets omhoog gaan).

 
Medicatie
 
Als alleen gedragstherapie niet voldoende is, dan is het soms aan te raden om ook medicatie te gebruiken. Welke medicatie het beste geschikt is, verschilt per patiënt. Het is het beste om met uw dierenarts te overleggen. Hieronder staan een aantal mogelijkheden.
 
Langwerkende medicatie
Clomicalm
Dit medicijn werkt angstverlagend waardoor het dier ontvankelijker wordt voor gedragstherapie. Na 4-6 weken resultaat, dus op tijd beginnen! Na de ‘stressperiode’ over 2-3 weken afbouwen. Gebeurd dat niet dan kan er een ‘rebound’ effect optreden wat wil zeggen dat de angst nog erger terug kan komen.
Dit medicijn gebruiken in combinatie met gedragstherapie. Mag ook gecombineerd worden met alprazolam/diazepam.
 
Zylkène
Een natuurlijk veilig hypoallergeen voedingssupplement. Bestaat uit melkeiwit wat angst onderdrukt. Het helpt huisdieren met verandering om te gaan en beter te reageren op gedragstherapie. Voor het beste resultaat 1-2 maanden geven.
 
Adaptil halsband/verdamper (bij kat Feliway verdamper)
Afgifte van geruststellende feromonen (geurstoffen die wij als mens niet kunnen ruiken). Het helpt verschijnselen van angst en stress te beheersen en voorkomen. De halsband en verstuiver mogen naast elkaar gebruikt worden. Het werkt na ongeveer 2weken en blijft ongeveer 4 weken werkzaam. Het mooiste is om dit te gebruiken in combinatie met gedragstherapie.
 
Kortwerkende medicatie

Sileo

Een kort- en snelwerkend middel welke angst verlagend en kalmerend werkt bij acute stress (bijv. geluiden). Het is een gel die in de wangzak wordt toegediend  bij de eerste tekenen van angst. Het duurt ongeveer 15-60 minuten om een maximaal effect te krijgen en het effect houdt ongeveer 2-3 uur aan. Als de angstopwekkende gebeurtenis blijft voortduren en de hond weer tekenen van angst vertoond dan mag na 2 uur de dosis herhaald worden. Het product kan tot 5 keer worden toegediend.


Alprazolam
Een kort- en snelwerkend middel, welke angst verlagend en kalmerend is. Te gebruiken op avond zelf (uiterlijk 1 uur tot 15 minuten voor het ‘angstmoment’) tenzij het dier erg angstig is, dan kan ’s morgens of een dag eerder begonnen worden. Eventueel kan het nog een dag langer worden gegeven. Het werkt 4-6 uur, indien noodzakelijk kan de dosis dan herhaald worden.
Meer angstverlagend en minder sedatief dan diazepam.
NB. Dit is geen Xanax! Kan in combinatie met Clomicalm gebruikt worden.
 
Diazepam
Een kort- en snelwerkend middel, welke angstverlagend en (zwaar) kalmerend is. Te gebruiken op avond zelf, werkt 2-3 uur. Het effect is niet altijd goed te voorspellen, daarom is het aan te raden om het van tevoren uit te proberen! De meeste dieren zullen hooguit wat versuft zijn, maar sommige dieren reageren veel heftiger en kunnen echt in slaap vallen.
Het kan in combinatie met Clomicalm gebruikt worden.
 
NB. Niet gebruiken!!! à Vetranquil (acepromazine). Dit vergroot de gevoeligheid voor geluiden, het dier wordt alleen maar banger en heeft niet meer de mogelijkheid om hierop te reageren.
 
Medicatie is een hulpmiddel en GEEN oplossing!
Start met trainen!!


 

Algemene voorwaarden

Ontwerp en realisatie: Christian Lemmers