Vuurwerk

Uw dier, onze zorg

   

Vuurwerk

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?
Voorkom problemen, begin op tijd!
 
Het is weer bijna zover, oud en nieuw. Vaak begint het knallen al vroeg in december en soms zelfs al eerder. Niet elke hond of kat vindt dit leuk. Ze schrikken ervan en kunnen bang en gestrest worden. Het is dan ook fijn als je als baas zijnde ondersteuning hierin kan bieden. Het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen.

Maar wat is angst nou eigenlijk?
Angst is een normaal verschijnsel dat er voor zorgt dat een dier niet in een levensgevaarlijke situatie terecht komt. Daarnaast kan het dier de situatie leren herkennen en later proberen deze te vermijden om zo succesvol te overleven.
In principe zijn er twee soorten angst; normale angst (deze angst is noodzakelijk om het dier tot actie aan te zetten) en fobische angst (deze angst staat niet in verhouding tot de intensiteit van de prikkel). Een voorbeeld: als er 10 reuzenspinnen op je af komen is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Maar als er 1 heel klein spinnetje op je af komt, is dit niet nodig en dus ‘fobisch’.
Angst kan genetisch bepaald zijn door overgevoeligheid voor geluid en licht (bijv. Duitse Herder en Border Collie). Het kan ontstaan zijn na een traumatische ervaring (bijv. het afgaan van een rotje vlakbij het lichaam). Of het kan ontstaan (of verder ontwikkeld) zijn door conditioneren. Door het kalmeren, belonen of straffen leert een dier dat de angst een ‘gewenst’ gedrag is, terwijl dat niet zo is. We zien ook vaak dat geluidsfobie samen gaat met bijvoorbeeld verlatingsangst.
Angst kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige signalen kunnen heel subtiel zijn, zeker bij zogenaamde ‘binnenvetters’.
Een angstige hond heeft een lage staarthouding, oren plat in de nek, maakt zich klein, wil misschien wegkruipen of vluchten, duikt in elkaar en loopt mogelijk achteruit.
 
Een paar voorbeelden van stress signalen:
 

 • Verstarren                                                                - Geïrriteerd zijn
 • Uitschudden                                                            - Gapen
 • Krabben                                                                   - Onzindelijkheid
 • Borstelen                                                                 - Piepen
 • Rillen                                                                        - Heen en weer lopen
 • Tongelen/ bek aflikken                                             - Oogwit zichtbaar
 • Vluchten                                                                  - Anaalklieren ledigen
 • Poot heffen                                                             - Hijgen

 
Sensitisatie: Ineens worden alle geluiden eng. Door de angst voor het vuurwerk, kan het zijn dat het dier op gegeven moment ook angstig wordt voor andere geluiden, zoals; onweer, luchtballonnen, huilende baby’s, dichtslaande deuren, laten vallen  van een pan, een langsrijdende brommer etc.

Wat kunnen we eraan doen?
 
Het is belangrijk dat er al van pups af aan bezig wordt gegaan met de gewenning aan geluiden, maar op latere leeftijd heeft dit zeker ook nog zin! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een geluids-cd. Op deze cd staan meerdere hardere geluiden, waaronder vuurwerkgeluiden. Het is aan te raden om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen, zodat het dier ook de tijd krijgt om eraan te wennen. De geluiden worden in opbouwend niveau aangeboden, dit wil zeggen dat het geluid steeds harder wordt en steeds frequenter. Terwijl dit gebeurt gaat het dagelijks leven gewoon door, het dier ervaart dan dat de geluiden er gewoon bij horen. Daarnaast moet het geluid ‘leuk’ gemaakt worden d.m.v. spel, voer en/of aandacht van de baas. Eigenlijk geeft u een beloning voor het níet reageren op het geluid. Blijf wel altijd onder het niveau waarbij uw dier angst gaat vertonen.
 
Als het dier door heeft dat het geen echt vuurwerk is, dan kan buiten getraind worden, bijvoorbeeld met een klappertjespistool of trekrotjes uit de winkel. Let wel op dat het in het begin niet te hard klinkt, dus op zéér grote afstand beginnen.
 
Ook worden er speciale vuurwerkcursussen aangeboden door verschillende hondenscholen. Hier leert de hond omgaan met de angst voor het vuurwerk.
 
Zorg er daarnaast voor dat uw dier een veilige plek heeft in huis waar het zich veilig voelt, bijvoorbeeld de bench. Eventueel kunt u nog doeken over de bench heen doen om het geluid en licht nog wat meer te dempen. Bij katten is dit vaak in een kast of ergens bovenop, of bijvoorbeeld in een doos.
 
In het geval van ernstig getraumatiseerde dieren met een extreme angst, zit er soms niks anders op dan uw dier onder te brengen op een vuurwerk vrije locatie.
 
Waar let uw huisdier op?
 
Het dier let er voornamelijk op hoe ú zich gedraagt!! Op het moment dat u vreest dat het ‘enge’ gaat gebeuren, let het dier op subtiele gebaren die u daarbij afgeeft en neemt dit dan van u over. Hij reageert dus op uw reactie! Op het moment dat het gedrag van het dier dan beloond wordt, zal zich dit herhalen. Het dier ‘leert’ dat dit gedrag het ‘gewenste’ effect heeft (het dier krijgt aandacht). Maar eigenlijk is dit juist niet het effect wat wij willen hebben!
 
Wat niet te doen?

 • Straffen bij angst.
 • Laten vluchten (weg van de prikkel).
 • Begripvol toespreken, aanhalen, zo beloont u het dier! (U mag wel steun bieden. Het dier mag bij u gaan zitten en u spreekt het dier normaal aan en doet uw gebruikelijke dingen).
 • Het dier alleen laten.
 • Alléén medicatie verstrekken.
Wat wel te doen?
 
 • Doe zelf gewoon zoals u altijd doet en blijf rustig.
 • Steun bieden; het dier mag bij u gaan zitten, u spreekt het huisdier normaal aan en gaat verder met uw gebruikelijke dingen (niet begripvol toespreken en/of aanhalen).
 • Zorg voor voldoende afleiding. Speel met het dier, maak het leuk!! Probeer van elke knal een feestje te maken. Pak het favoriete speeltje en elke keer als er een knal is speelt u met het dier. Of, als deze gek is op koekjes, geef dan bij elke knal een koekje.
 • Oefen in verschillende situaties.
 • Wordt nooit boos en blijf geduldig.
 • Laat uw hond overdag (aangelijnd) een flink stuk uit en van 22.00 tot 01.00 niet meer. Katten binnen houden.
 • Sluit ramen en gordijnen, doe het licht aan en zet radio of tv aan.
 • Steek geen vuurwerk af i.v.m. de kruitlucht.
 • Maak evt. gebruik van de bench als ‘vluchtplek’.
 • Bouw de prikkel langzaam op, laat het dier langzaam wennen aan geluiden door gebruik te maken van een geluids-cd, maar begin op tijd!!*
 • Doe een vuurwerkcursus.
 • Gebruik in overleg met de dierenarts medicatie.

           
              “Knal is koekje!”                                                                                     “Knal is bal!”

Op de volgende website https://soundcloud.com/dogstrust/sets/sound-therapy-sounds-scary kunt u ook vuurwerkgeluiden downloaden.
 

Via youtube zijn een aantal mooie filmpjes te zien van eigenaren die met hun honden aan het trainen zijn. Hier een aantal voorbeelden:
Deel 1
In dit filmpje kunnen we goed zien dat als de hond een geluid hoort, deze verstard, de staart omlaag houdt en slikt. Dit zijn allemaal stress signalen.
Deel 2
In dit filmpje zien we een duidelijke manier van steun zoeken. Dit mag, maar let op, de eigenaar zegt niks en geeft de hond verder geen aandacht. De hond wordt niet beloond.
Deel 3
In dit filmpje is de hond inmiddels al wat gewend en is meer met zijn speeltje bezig dan met de geluiden.
Deel 4
In dit filmpje zien we eveneens een hond die met zijn bal aan het spelen is en weinig aandacht heeft voor de geluiden (alleen af en toe zie je de oren iets omhoog gaan).

 Als alleen gedragstherapie niet voldoende is, kan worden besloten om ook medicatie te gaan gebruiken. Welke medicatie het beste is, verschilt per patiënt, dit kunt u het beste met de dierenarts overleggen.
 
Langwerkende medicatie
 
Clomicalm
Dit medicijn werkt angst verlagend waardoor het dier ontvankelijker wordt voor gedragstherapie. Het geeft na 4-8 weken resultaat, dus het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen! Na de ‘stressperiode’ moet het over 2-3 weken worden afgebouwd, anders kun je namelijk een zogenaamd ‘rebound’ effect krijgen, dit wil zeggen dat de angst nog erger kan terugkomen. Gebruiken in combinatie met gedragstherapie. Het mag gecombineerd worden met verschillende kortwerkende middelen.
 
Adaptil halsband/verdamper (hond)
Adaptil geeft feromonen af, geurstoffen die wij als mens niet kunnen ruiken. Er wordt gebruik gemaakt van feromonen die de moederteef aan haar pups doorgeeft om ze gerust te stellen. Dit middel helpt de verschijnselen van angst en stress te beheersen en te voorkomen. De verdamper en halsband mogen naast elkaar gebruikt worden. Het werkt na 2 weken en blijft 4 weken werkzaam. Het  beste is om dit te gebruiken in combinatie met gedragstherapie.
 
Feliway verdamper/ spray (kat)
Ook Feliway geeft feromonen af. Hiervoor wordt het ‘kopjesferomoon’ gebruikt, dit geeft de kat een vertrouwd en veilig gevoel. Hang de verdamper bij voorkeur op waar de kat de meeste tijd doorbrengt. Minstens 30 dagen gebruiken voor het beste resultaat.
De spray is toe te passen op plekken waar de kat graag ligt.
 
Zylkène
Dit is een natuurlijk hypoallergeen voedingssupplement. Het bestaat uit een melkeiwit welke angst onderdrukt. Het helpt huisdieren met verandering om te gaan en beter te reageren op gedragstherapie. Voor het beste resultaat moet dit middel 1 à 2 maanden gegeven worden.
 
Kortwerkende medicatie
 
Sileo
Een kort- en snelwerkend middel welke angst verlagend en kalmerend werkt bij acute stress (bijv. geluiden). Het is een gel die in de wangzak wordt toegediend  bij de eerste tekenen van angst. Het duurt ongeveer 15-60 minuten om een maximaal effect te krijgen en het effect houdt ongeveer 2-3 uur aan. Als de angstopwekkende gebeurtenis blijft voortduren en de hond weer tekenen van angst vertoond dan mag na 2 uur de dosis herhaald worden. Het product kan tot 5 keer worden toegediend.
 
Pexion
Naast een middel tegen epilepsie is Pexion ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden. Het advies is om 2 dagen voor het verwachte geluidsmoment te starten en te geven tot het eind van het geluidsmoment. Het kan effect hebben op mate van agressie bij het dier.
 
Diazepam
Een kort- en snelwerkend middel, welke (zwaar) kalmerend en angst verlagend is.
Te gebruiken op de avond zelf, het werkt 1 tot 3 uur. Het effect is niet altijd te voorspellen, daarom is het verstandig om van tevoren uit te proberen wat de juiste dosering is! De meeste dieren zullen hooguit wat versuft zijn, maar sommige dieren reageren veel heftiger en vallen echt in slaap (dit wil niet zeggen dat de angst dan ook meteen weg is). Dit middel kan gebruikt worden in combinatie met Clomicalm. Het beste is dit middel te combineren met gedragstherapie.
 
Let op, medicatie is een hulpmiddel en GEEN oplossing!
 
Naast deze middelen bestaan en er nog andere hulpmiddelen waarbij het effect wisselend is, bijvoorbeeld het thundershirt. Dit is een shirt wat strak om het lichaam zit en zo het idee van inbakeren bij baby’s nabootst.
 
Daarnaast zijn er koptelefoons (Mutt Muff) op de markt, die speciaal zijn ontwikkeld voor honden om geluiden te dempen. Ook kunnen ogen worden afgeschermd om de flitsen van het vuurwerk te verminderen.
Met deze middelen moet wel eerst getraind worden, de dieren moeten hier eerst aan wennen.
 
Mocht u na het lezen nog vragen hebben dan staan wij als team graag voor u klaar om u te helpen!
 
 

 
Een hele fijne jaarwisseling gewenst!

 

 


 

Algemene voorwaarden