Bloedonderzoek

Uw dier, onze zorg

   

Bloedonderzoek wordt in de landbouwhuisdieren meestal uitgevoerd bij runderen die lijden aan melkziekte. Middels een bepaling in het bloed kunnen we zien of het dier nog lijdt aan een tekort aan calcium (en of infusen dus nog wel zin hebben) en of er sprake is van beschadiging van de spieren (downer koe). Hierdoor kan de behandeling beter gericht plaatsvinden en kan een indicatie van de prognose gegeven worden. In hetzelfde analyse-apparaat kunnen urinemonsters onderzocht worden op magnesium. Een tekort hieraan in de droogstand is een van de risicofactoren voor het ontstaan van melkziekte rond afkalven. Een magnesiumtekort in bloed kan ook aangetoond worden maar vaak heeft dit ziektebeeld (kopziekte) een dusdanig slechte prognose dat een bloedonderzoek daar niet veel aan toe kan voegen.

Naast genoemde onderzoeken kunnen we zien of een dier lijdt aan een nierfunctie stoornis of beschadiging van de lever, welke nogal eens optreedt in het verloop van leververvetting.

Om ook de kwaliteit van het bloedonderzoek te waarborgen, nemen we meerdere keren per jaar deel aan een rondzendprocedure. Hierbij worden diverse bloedwaardes bepaald in blanco monsters en de resultaten ingestuurd. Na analyse van de resultaten volgt een uitslag, welke de laatste jaren altijd met ‘goed’ beoordeeld is.

Algemene voorwaarden